Blog



Elektronisch betalen zonder bankrekening

Eigenlijk is een bankrekening een overbodig iets.

Als iedereen (net als vroeger) contant zou betalen en zijn geld nog netjes in een loonzakje zou krijgen, dan zou niemand een bankrekening missen. Tegenwoordig er juist een beweging gaande om contant geld af te schaffen. Zou dat gebeuren, dat is iedereen verplicht om niet alleen een bankrekening te hebben maar ook al je betalingen via deze bankrekening te laten lopen. Het zou een vrijwel volledige afhankelijkheid van de bank betekenen.

Opkomst elektronisch geld

Sinds een jaar of acht wordt er driftig gewerkt aan de verbetering van elektronisch geld. Veel mensen denken bij elektronisch geld direct aan overschrijven met een app via hun bankrekening maar die kunnen er niet verder naast zitten. Kenmerkend voor elektronisch geld is namelijk dat er geen bank aan te pas komt. En -logisch- dat er dus ook geen gebruik gemaakt wordt van een bankrekening. En u hebt dus ook geen IBANcode meer (nodig). Uw naam of uw emailadres (beter uniek dan een naam) dienen als identificatie van uw rekening. Bij het openen geeft u zelf op hoe u wilt heten in het betaalsysteem.



Elektronisch geld is de opvolger van contant geld

Elektronisch geld is in feite de opvolger van de ouderwetse portemonnee met munten en bankbiljetten. Alleen is die door een smartphone vervangen. De meeste bekende is Bitcoin. Bitcoin is niet zozeer bekend door het succes dat het geworden is, maar door de negatieve verhalen in de media die niet nalaten om het af te schilderen als een criminele organisatie. Of dit bewuste misleiding van de lezers is of pure onwetendheid is niet echt duidelijk. Laten we het maar op het laatste houden.

Bitcoin kent Nederlandse varianten

Dat Bitcoin ook Nederlandse varianten kent is dan ook helemaal onbekend. Laat staan dat men op de hoogte is van de vele unieke eigenschappen van het elektronische geld. De twee voornaamste cryptomunten in Nederland zijn e-Gulden en Gulden. Hoewel ze in de basis technisch vrijwel identiek zijn is de manier waarop er praktisch mee wordt omgegaan totaal verschillend. e-Gulden bouwt aan een eigen infrastructuur (waar met name de gebruikers van de munten beter van worden middels direct uitbetaalde cashback en provisie) en probeert zoveel mogelijk naar buiten te treden. Daartoe zijn een tweetal stichtingen opgericht om elke vorm van belangenverstrengeling te voorkomen. Gulden draait om één persoon en kent een kleine kring fanatieke aanhangers en schermt zich vrijwel volledig van de buitenwereld af.

Bank krijgt alternatieven

Al met al is te verwachten dat de traditionele betaalsystemen van de banken een aantal alternatieven naast hun zullen krijgen die qua veiligheid en eenvoud superieur zijn aan wat we nu kennen.


Sleutelwoorden

nederlandse(11) cashback(11) banken(11) verbetering(12) traditionele(13) munten(13) betalingen(14) app(14) alternatieven(16) missen(17) netjes(17) openen(17) bank(17) elektronisch(19) gebruikers(23) portemonnee(23) voornaamste(27) provisie(27) kring(28) technisch(28) vroeger(31) verhalen(33) uniek(33) smartphone(36) totaal(37) geld:399;media:236;meeste:162;niemand:136;lezers:128;bekend:112;basis:93;bekende:89;tegenwoordig:79;voorkomen:78;emailadres:76;betalen:75;organisatie:70;nederland:64;succes:63;verwachten:61;rekening:61;varianten:44;unieke:42;negatieve:40;totaal:37;smartphone:36;uniek:33;verhalen:33;vroeger:31;technisch:28;kring:28;provisie:27;voornaamste:27;portemonnee:23;gebruikers:23;elektronisch:19;bank:17;openen:17;netjes:17;missen:17;alternatieven:16;app:14;betalingen:14;munten:13;traditionele:13;verbetering:12;banken:11;cashback:11;nederlandse:11
Info voor de pers
Veel gestelde vragen
Links en resources
Wie zijn wij