BlogWat is een metazoekmachine

metazoekmachine en gewone zoekmachine

De meeste internetgebruikers zijn vertrouwd met zoekmachines zoals Google, Yahoo en Bing. Als we één of meer trefwoorden intikken dan zal deze zoekmachine zijn databases gaan raadplegen op zoek naar dit trefwoord en zal de resultaten weergeven in de volgorde die als belangrijk wordt gezien.

De werking van de metazoekmachine

Wat belangrijk is, daar denken alle zoekmachines anders over. Het zou dus gemakkelijk zijn als we het één en ander konden combineren en dan komen we in de wereld van de metazoekmachine. Een meta-zoekmachine zoekt gelijktijdig in meerdere andere zoekmachines en bepaalt daaruit het optimale zoekresultaat. Een gewone zoekmachine (Google,Yahoo,Bin) zoekt alleen in haar eigen database. Doordat een meta-zoekmachine in meerdere zoekmachines tegelijk zoekt, is de kans dat u vindt wat u zoekt groter want niet alle zoekmachines geven alle sites op dezelde manier weer.

Meestal minder maar relevantere resultaten

De positie van de gevonden resultaten en het aantal keren dat een zoekresultaat bij meerdere machines voorkomt bepalen de positie van het zoekresultaat bij een metazoekmachine. Een ander voordeel van een metazoekmachine is dat deze vaak dezelfde resultaten wegfiltert. Bij een normale zoekmachine krijgen we nog wel eens 10 keer dezelfde site op een pagina.

mama.com

Een bekende metazoekmachine was gedurende langere tijd Mama.com (http://www.mama.com) die echter sinds kort dood lijkt te zijn.

vinden.nl

Een bekende Nederlandstalige metazoekmachine is "Vinden.nl" (http://www.vinden.nl) Hier is niet alleen sprake van een zoekmogelijkheid maar ook van een aantal voorgedefinieerde categoriën. De eerste indruk is daardoor eentje van een directorystructuur. In tegenstelling tot de meeste concurrenten is vinden.nl nog volledig actief.

Software voor de desktop computer

Tot slot zijn er programma's die we op de eigen computer installeren en die als metazoekmachine fungeren. Een bekende hierbij was Copernic. (http://www.copernic.com/) die echter van het doorzoeken van internet overgeschakeld is naar het doorzoeken van uw computer. Zondermeer nuttig maar voor een metazoekmachine natuurlijk geen doelstelling. Overigens is een desktop zoekmachine buitengewoon handig en de kwaliteit is in het algemeen een stuk beter qua snelheid en nauwkeurigheid ten opzichte van de concurrentie.

De toekomst is wat onduidelijk

Al met al zijn er -waarschijnlijk door de steeds beter wordende "gewone" zoekmachines- niet veel metazoekmachines meer over hoewel in de wereld van internet natuurlijk geldt dat wat er vandaag niet is, er wellicht morgen wel weer is. Zoekt u er eentje, dan loont het waarschijnlijk wel om zo af en toe het internet even na te lopen op nieuwe ontwikkelingen.

Verdere stappen na metazoekmachines

Meer over online promotie
Meer over zoeken en zoekmachines
Klik NU hier om meer te weten te komen over eFiliaaL
U wilt ook leuk bij gaan verdienen? Klik hier en wordt promotor
Uw winkel kan altijd meer omzet gebruiken? Klik hier voor de no-cure no-pay oplossing


Sleutelwoorden

vertrouwd(10) loont(12) doelstelling(13) database(14) concurrenten(14) snelheid(16) zondermeer(17) optimale(20) ontwikkelingen(22) combineren(23) vandaag(23) nuttig(26) werking(27) buitengewoon(29) normale(32) yahoo(35) bing(35) positie(39) voorkomt(46) toekomst(52) concurrentie(54) zoekt(65) gevonden(68) handig(76) resultaten(80) internet:485;zoeken:316;google:314;zoekmachines:251;kans:221;belangrijk:209;trefwoorden:202;software:180;gemakkelijk:177;zoekmachine:170;sites:167;meeste:162;voordeel:161;eerste:158;zoek:141;programma:137;kwaliteit:126;trefwoord:106;groter:95;computer:94;bekende:89;resultaten:80;handig:76;gevonden:68;zoekt:65;concurrentie:54;toekomst:52;voorkomt:46;positie:39;bing:35;yahoo:35;normale:32;buitengewoon:29;werking:27;nuttig:26;vandaag:23;combineren:23;ontwikkelingen:22;optimale:20;zondermeer:17;snelheid:16;concurrenten:14;database:14;doelstelling:13;loont:12;vertrouwd:10
Info voor de pers
Veel gestelde vragen
Links en resources
Wie zijn wij